Spelling Ubuntu 11.04

ka
karl
Posts: 73
Joined: Mon Feb 07, 2011 12:54 pm
Platform: Mac

Sat Apr 30, 2011 7:47 pm Post

I've just installed Ubuntu 11.04 and a fresh install of Scrivener 0.2.3 and now have no spell checking. Does anyone have any idea how to rectify this?

ub
ubersoft
Posts: 133
Joined: Sun Nov 14, 2010 3:54 am
Platform: Linux

Sun May 01, 2011 3:56 pm Post

Are you using 64-bit?

ka
karl
Posts: 73
Joined: Mon Feb 07, 2011 12:54 pm
Platform: Mac

Sun May 01, 2011 4:03 pm Post

ubersoft wrote:Are you using 64-bit?


No, 32.

un
underpope
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2011 11:53 pm
Platform: Linux
Location: Sacramento, CA
Contact:

Tue May 03, 2011 2:02 pm Post

My understanding is that spell check in Scrivener depends on aspell being installed. Is it possible that it is not on your system?

ka
karl
Posts: 73
Joined: Mon Feb 07, 2011 12:54 pm
Platform: Mac

Tue May 03, 2011 4:06 pm Post

underpope wrote:My understanding is that spell check in Scrivener depends on aspell being installed. Is it possible that it is not on your system?


You are correct, it uses aspell which is on my system.

jr
jrs71
Posts: 14
Joined: Tue Feb 01, 2011 12:32 pm
Platform: Linux

Wed May 04, 2011 9:02 pm Post

I have the same problem. Just upgraded to 11.04, and spelling in Scrivener is gone. Aspell is still installed.

User avatar
garpu
Posts: 2054
Joined: Mon Oct 25, 2010 9:38 pm
Platform: Linux

Fri May 06, 2011 1:18 pm Post

Are you sure it's not when you have multiple documents showing? With the new version of the beta, in both windows-wine and linux native, I don't see spell checking if I have multiple documents selected. When I'm viewing one document, it'll show.

spell-disappear.jpeg
with more than one showing
spell-disappear.jpeg (218.36 KiB) Viewed 2210 times


spell-disappear1.jpeg
with only one showing
spell-disappear1.jpeg (250.46 KiB) Viewed 2210 times
Slackware-current 64-bit, XFCE

ka
karl
Posts: 73
Joined: Mon Feb 07, 2011 12:54 pm
Platform: Mac

Sat May 07, 2011 9:44 am Post

No, it doesn't work with one document open either.

Ri
Rithe
Posts: 135
Joined: Fri Dec 10, 2010 2:32 am
Platform: Linux + Windows

Wed May 11, 2011 6:10 pm Post

I just did a fresh install of Kubuntu 11.04, and it looks like everything is working there.

sp
sprat
Posts: 8
Joined: Fri Oct 29, 2010 4:50 pm
Platform: Linux

Wed May 11, 2011 6:53 pm Post

I upgraded to Natty a few days ago and spelling was working fine in Scrivener beta 11, which was the version I had installed at the time. Today I upgraded to Scrivener beta 13 and am now missing spellcheck. Aspell was already installed. I removed it and reinstalled it just to see, then relaunched Scrivener, but no luck.

Spellcheck launches fine -- it just doesn't find any mistakes. Strange.

pe
pearlbear
Posts: 6
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:29 am
Platform: Linux + Windows
Location: Oakland, CA
Contact:

Thu May 12, 2011 1:22 am Post

I just installed a fresh copy of the beta on 11.04, and I don't have spelling either. I've got aspell installed and working fine.

cw
cwoac
Posts: 27
Joined: Thu Apr 14, 2011 3:16 pm
Platform: Mac

Thu May 12, 2011 12:13 pm Post

I had this problem on debian, fix may well be the same. You *need* libaspell-dev installed as well.

sp
sprat
Posts: 8
Joined: Fri Oct 29, 2010 4:50 pm
Platform: Linux

Thu May 12, 2011 3:27 pm Post

Thanks, cwoac! I installed libaspell -dev and relaunched Scrivener -- spelling is back for me on Ubuntu 11.04.

ka
karl
Posts: 73
Joined: Mon Feb 07, 2011 12:54 pm
Platform: Mac

Thu May 12, 2011 6:06 pm Post

cwoac wrote:I had this problem on debian, fix may well be the same. You *need* libaspell-dev installed as well.


Unfortunately this didn't work for me :(

cw
cwoac
Posts: 27
Joined: Thu Apr 14, 2011 3:16 pm
Platform: Mac

Thu May 12, 2011 9:04 pm Post

Most peculiar. May well be reaching the point of stracing it. I'll try and figure out tomorrow which invocation is needed.