Word Count Wrong

Tr
TromboneAl
Posts: 798
Joined: Sun Jan 19, 2014 2:17 pm
Platform: Mac

Thu Feb 08, 2018 6:18 pm Post

After a crash I posted about, I notice that my total word count was low. Then I noticed this:

count.jpg
count.jpg (65.16 KiB) Viewed 2669 times


Note that the word count shows zero. I selected all the text, deleted it, and pasted it back, and now the word count show 956.

Word counts are important. Can you tell me what happened and how to avoid it in the future?

Thanks!
Scrivener Version 3.1.1
iMac 21.5 Version 10.14.1 (18B75)
Relatively new to Mac

JR
JROBARTS
Posts: 1
Joined: Thu Mar 08, 2018 11:15 pm
Platform: Windows

Thu Mar 08, 2018 11:20 pm Post

I had experienced the same thing with a word document I had imported into scrivener - 0 words, and also after a crash/restart - word count went to 0 in each document in my draft. Rather than deleting and repasting, I selected All in each doc, and selecting a font (the same one in this case) made the word count reappear.

Not a way to prevent - but a work around which doesn't involve scary deleting.

Tr
TromboneAl
Posts: 798
Joined: Sun Jan 19, 2014 2:17 pm
Platform: Mac

Wed Apr 11, 2018 1:42 am Post

Got the same thing today when I dragged and dropped a document from another project in Scriv.
Scrivener Version 3.1.1
iMac 21.5 Version 10.14.1 (18B75)
Relatively new to Mac

Online
User avatar
rdale
Posts: 1328
Joined: Tue Jul 14, 2015 1:07 pm
Platform: Mac, Win + iOS
Location: St. Louis, MO
Contact:

Wed Apr 11, 2018 4:10 pm Post

Try Tools->Save and Rebuild Search Indexes.

Those counts likely come from an internally-tracked plain-text copy of your documents, which can get out of sync from the formatted text in your editor.
FKA: robertdguthrie
AKA: R Dale Guthrie, Robert, Mr. Obscure, and "Oh, it's you again".

li
librarianofdoom
Posts: 1
Joined: Sat Apr 14, 2018 5:32 pm
Platform: Windows

Sat Apr 14, 2018 5:40 pm Post

I have the same problem at least once in every project. Sometimes shutting down Scrivener and restarting it will work, but sometimes it won't. Changing the font in the affected scenes does work, but that's a lot of work to go through every time. And these are scenes I've typed into Scrivener--no copy/pasting is happening in the original creation.