Interface Size

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Tue Sep 08, 2020 5:37 am Post

I could get used to the new kiddies interface. It isn't too bad on my desktop but on my 13" laptop it is dreadful. One absolute stopper for me is the binder. On the left the beta, on the right 1.9. How do I get the same amount of useful information in the binder in version 3? I've tried the limited things in Options. There's too much real estate used on interface elements. Look at the space occupied by "Collections/Search Result/Binder" at the top of the Binder. How is this interface made usable on small screens like my laptop, where I do most of my writing?

Scrivener Binders.jpg
Scrivener Binders.jpg (146.07 KiB) Viewed 385 times

User avatar
jje
Posts: 354
Joined: Sun Jul 06, 2014 5:57 pm
Platform: Windows
Location: Sussex, UK

Tue Sep 08, 2020 7:39 am Post

paulslater wrote:I could get used to the new kiddies interface. It isn't too bad on my desktop but on my 13" laptop it is dreadful. One absolute stopper for me is the binder. On the left the beta, on the right 1.9. How do I get the same amount of useful information in the binder in version 3? I've tried the limited things in Options. There's too much real estate used on interface elements. Look at the space occupied by "Collections/Search Result/Binder" at the top of the Binder. How is this interface made usable on small screens like my laptop, where I do most of my writing?

Scrivener Binders.jpg


What resolution is your screen? The physical size of you monitor isn’t the issue. You can also go to options, choose appearance and change things like the font sizes and the spacing between Binder elements. Once you have done that, don’t forget to save you preferences, so that you can re-import them (If you need to) when the next version arrives.

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Tue Sep 08, 2020 8:27 am Post

<quote>
I've tried the limited things in Options
</quote>

and no, I won'tbe changing the screen resolution or any Windows settings to suit L&L. Everything else I use on my laptop works just fine.

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Tue Sep 08, 2020 8:47 am Post

Funnily enough I might just have realised the problem....
<quote>
The physical size of you monitor isn’t the issue
</quote>
Probaby not, all the applications I've written using Qt in the last couple of years have worked on desktops and laptops of any screen size. But then I haven't stuck icons on tree or list views. It's not the text.... it's the icons!!!

Just sayin'

User avatar
tiho_d
Posts: 1283
Joined: Tue Sep 13, 2011 1:14 pm
Platform: Linux + Windows

Tue Sep 08, 2020 11:21 am Post

Open File > Options > Appearance > Binder.

You can reduce the "Binder items spacing"
and the binder items font size in Fonts.

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Tue Sep 08, 2020 11:27 am Post

No shit Sherlock...

<quote>
I've tried the limited things in Options
</quote>

Ji
JimRac
Posts: 1722
Joined: Wed Aug 27, 2014 2:06 pm
Platform: Win + iOS

Tue Sep 08, 2020 1:49 pm Post

paulslater wrote:No shit Sherlock...

<quote>
I've tried the limited things in Options
</quote>
Hi Paul,

I've got a few suggestions you could try that would likely help..

But what would be my (or anybody's) motivation to help you? I wouldn't want to piss you off and be told "no shit sherlock" like you just told L&L's Win developer, so I will refrain.

Best,
Jim
I’m just a customer.

User avatar
jje
Posts: 354
Joined: Sun Jul 06, 2014 5:57 pm
Platform: Windows
Location: Sussex, UK

Tue Sep 08, 2020 5:25 pm Post

JimRac wrote:
paulslater wrote:No shit Sherlock...

<quote>
I've tried the limited things in Options
</quote>
Hi Paul,

I've got a few suggestions you could try that would likely help..

But what would be my (or anybody's) motivation to help you? I wouldn't want to piss you off and be told "no shit sherlock" like you just told L&L's Win developer, so I will refrain.

Best,
Jim


My sentiments exactly! If people don't want help and advice (as this person seems not to), why post here?

User avatar
xiamenese
Posts: 4483
Joined: Mon Jan 29, 2007 1:32 am
Platform: Mac
Location: London or Exeter, UK.

Tue Sep 08, 2020 11:36 pm Post

Since the OP thinks the Scrivener 3 interface is designed for kiddies and s/he has so much experience as a developer, perhaps s/he should just go away and develop their own authoring application.
The Scrivenato sometimes known as Mr X.
iMac 27" (late 2015) 10.15.6, 24GB RAM, 512GB SSID
MBP17" (late 2011) 10.13.6, 16GB RAM, 2TB SSID
2017 iPad, iPadOS 14, 128GB, Apple Pencil
Scrivener, Scapple, Nisus Writer Pro, Bookends …

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Wed Sep 09, 2020 1:29 am Post

Well it was late and I'm afraid the lockdown medication got the better of me. I just saw someone telling me to try what I'd already said I'd tried. Nevertheless, I was well out of order and apologise.

You might know that Tiho_D is a member of L&L but I don't and there's nothing to indicate that in his/her signature. Having seen a lot of the unnecessary things said in the Windows forum over the last couple of years I can't say I blame the team for keeping a low profile but it makes things difficult if your customers don't know that you're someone who really knows what they're talking about.

<Big snip of no longer relevant stuff.... see below/>
Last edited by paulslater on Wed Sep 09, 2020 2:29 am, edited 1 time in total.

pa
paulslater
Posts: 6
Joined: Tue Sep 08, 2020 5:27 am
Platform: Windows

Wed Sep 09, 2020 2:25 am Post

I've just found a fix for this. In the Windows Display settings the Scale and Layout setting on the laptop is set to 150% with a resolution of 1920x 1080, both as recommended by Windows. In the properties of the Scrivener 3 desktop shortcut, on the Compatibility tab Change high DPI settings and set it thus:
HighDPISetting.jpg
HighDPISetting.jpg (12.19 KiB) Viewed 181 times


The interface then looks as I thought it should "out of the box". FWIW Dell XPS 13 9350 Windows 10.0.19041 Build 19041

I saw the High DPI version of the download but this was just the vanilla download. I don't know if 1920x1080 on a 13" laptop qualifies as high DPI. I guess it must do as my 27" monitor runs at the same resolution.

Anyway, now a happy camper.

User avatar
jje
Posts: 354
Joined: Sun Jul 06, 2014 5:57 pm
Platform: Windows
Location: Sussex, UK

Wed Sep 09, 2020 6:50 am Post

Thanks for taking the time to apologise. Glad you found a working solution.