Page 2 of 3

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Thu Jan 11, 2018 10:08 am
by cjpeter
garpu wrote:
cjpeter wrote:Just installed latest (2.9.0.2) with straight 64bit wine. The app started and "runs" just fine, even without 'allfonts' and speechsdk.

Good to know. We should update the wineappdb page. I haven't had time to do so.


There are no entries for the beta. Sent a message to one of the maintainers.

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Thu Jan 11, 2018 5:52 pm
by garpu
cjpeter wrote:
garpu wrote:
cjpeter wrote:Just installed latest (2.9.0.2) with straight 64bit wine. The app started and "runs" just fine, even without 'allfonts' and speechsdk.

Good to know. We should update the wineappdb page. I haven't had time to do so.


There are no entries for the beta. Sent a message to one of the maintainers.


Which I received. If you submit test data, I'd be happy to approve it. My version of WINE is too old, and I'm not going to have time to recompile a new version today. :)

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Thu Jan 18, 2018 6:59 pm
by garpu
I added some new test data for 2.9.0.2 on a newly-compiled WINE 3.0. Feel free to add more. James or I would be happy to approve it.

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Fri Jan 19, 2018 3:00 am
by MacDavid
Hi !

This is the first time I use Wine...
I think something is wrong because Scrivener 2.9 quits just after the splash page.
Here is thelog error

All my GreAT thnx!

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Fri Jan 19, 2018 6:42 pm
by garpu
I would upgrade WINE. 2.0 is waaaaay too old to run much anymore. 3.0 was just released. WINE is one of those programs that you really do want to be using the most recent development build because they're constantly fixing bugs.

MacDavid wrote:Hi !

This is the first time I use Wine...
I think something is wrong because Scrivener 2.9 quits just after the splash page.
Here is thelog error

All my GreAT thnx!

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Fri Jan 19, 2018 8:16 pm
by MacDavid
Ok, thank you!
The fact is I can't install Wine 3.0, I don't know why... I have to wait it will be available throuh AppCenter (Ubuntu) to install it automatically...

So frusted :-)

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Fri Jan 19, 2018 8:17 pm
by MacDavid
Anyway, it could be so helpful is you could post here a step-by-step install of Scrivener through Wine 3 :-)
Thank you so much !

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Fri Jan 19, 2018 8:37 pm
by garpu
MacDavid wrote:Anyway, it could be so helpful is you could post here a step-by-step install of Scrivener through Wine 3 :-)
Thank you so much !


Download the installer. If you're using the 64-bit one, be sure to have a 64-bit WINEPREFIX. If I were in my home directory, the path would be /home/garpu/.winescriv, but it doesn't need to be "winescriv." In the same directory as where the installer is, on command line do: "WINEARCH=win64 WINEPREFIX=/your/home/.winescriv wine64 Scrivener-installer.exe" If you're using the 32-bit one, be sure to do "WINEARCH=win32 ..." instead. The installer should run, and you can click through default options.

winetricks can install some nifty optional things like windows-related fonts. You used to need speechsdk to get it to run, but I don't think it's needed anymore. (text-to-speech doesn't work in 64-bit, but I haven't tried 32-bit.)

One thing I'd recommend is backing up your preference file, once you're using Scrivener and have things set up the way you'd like. (File-Options-Manage button on the lower left, then "Save Preferences.") Between betas they want you to do a clean install of Scrivener, which wipes out your preferences.

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Sat Jan 27, 2018 6:22 pm
by MacDavid
Here I am again... with a great news! It works like a charm under Wine 3.0
Now, I'd like to know if we'd change the layout... to get something less Windows-way ? :-)

Thank you very much again!

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Mon Jan 29, 2018 2:39 am
by garpu
MacDavid wrote:Here I am again... with a great news! It works like a charm under Wine 3.0
Now, I'd like to know if we'd change the layout... to get something less Windows-way ? :-)

Thank you very much again!


Yay! Wine 3.0 is a big improvement. If you're at all interested in gaming, check out the wine-staging branch, once it's back up and running with the 3.0 tree.

I haven't had much luck with themes and WINE. If you find something interesting, by all means share. :)

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Wed Jan 31, 2018 3:50 pm
by garpu
FYI, Scrivener isn't exiting cleanly for me. Once you finish, kill -9 the Scrivener PID after exiting, and it should clean up.

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Wed Jan 31, 2018 6:45 pm
by xiamenese
Scrivener 2.903 64-bit crashes virtually immediately under CrossOver 17 in a Windows 7 64-bit bottle. Here's the backtrace, but it means nothing to me; perhaps one of you know what should be done with it.

Screenshot 2018-01-31 18.23.23.png
Screenshot 2018-01-31 18.23.23.png (49.39 KiB) Viewed 9267 times

20180131 backtrace.txt
(29.69 KiB) Downloaded 431 times


Mark

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Wed Jan 31, 2018 11:19 pm
by garpu
Doesn't immediately suggest anything wrong to me. Try installing it to a clean WINEPREFIX?

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Thu Feb 01, 2018 11:03 am
by xiamenese
My problem is, Garpu, that I haven't the foggiest idea about WINE—which is why I use CrossOver as that gives me a GUI hiding all the trickery—and have no idea about "wineprefixes". I sent the bumff to CodeWeavers who are taking an interest. Initially, they suggest trying a 32-bit bottle, so I'll have to download the 32-bit .exe.

I'll keep you all posted.

:)

Mark

Re: Scrivener 2.9 (WINE-related)

Posted: Thu Feb 01, 2018 1:29 pm
by xiamenese
Weirder and weirder. I installed the 32-bit version in a 32-bit bottle and it ran. So I've just tried the 64-bit version again and it ran too. So I'll tell CodeWeavers and keep an eye on it.

There seems to be a regression compared with 2.9.0.2, in that Inspector Footnotes don't display. That is, existing footnote text shows up as a tooltip when the marker is hovered over, but trying to create a new one gives a "No text to display" tooltip. In neither case does anything appear in the inspector. My text is in Chinese, by the way, but that shouldn't make a difference; my interface is English.

:?:

Mark