[BUG] Fullscreen Mode and Scrivener Reboot

Zp
Zpankz
Posts: 7
Joined: Wed May 18, 2011 10:09 am
Platform: Linux

Wed May 18, 2011 10:29 am Post

OK, so I've had this issue since at least 0.23 and it remains after 0.24.

Basically, when I enter fullscreen mode, exit fullscreen mode and then restart Scrivener, the text within the page becomes invisible and the background of the page becomes light orange.

As of yet, the only way to fix/avoid this is by reseting the option settings to default and not using fullscreen mode.

Since I haven't found a thread discussing this, I would think very few have this issue. Naturally, I decided to see if it was my computer's issue and installed it on my laptop to check; same problem. One would think this rules out hardware as the cause, so now I am officially dumbfounded as to how to fix this.

I have uploaded a screen to demonstrate the issue. Thanks for your time.

Screenshot-Scrivener.png
Blank, darkened and missing 2,576 words...
Screenshot-Scrivener.png (56.27 KiB) Viewed 2134 times

User avatar
garpu
Posts: 2110
Joined: Mon Oct 25, 2010 9:38 pm
Platform: Linux

Wed May 18, 2011 1:39 pm Post

EAsy fix: reset all your colors to default under options. :)
Slackware-current 64-bit, XFCE

Zp
Zpankz
Posts: 7
Joined: Wed May 18, 2011 10:09 am
Platform: Linux

Thu May 19, 2011 6:39 am Post

I appreciate the reply, mate. And I have done so, unfortunately, this fix lasts only as long as you don't enter fullscreen mode again.

al
alba
Posts: 21
Joined: Sun Feb 17, 2008 7:13 am
Location: Japan
Contact:

Thu May 19, 2011 8:07 am Post

Hi,
Look at the last post in the "graphical glitch" discussion. I had almost the same problem, and that worked for me.

Zp
Zpankz
Posts: 7
Joined: Wed May 18, 2011 10:09 am
Platform: Linux

Thu May 19, 2011 9:36 am Post

I appreciate the help. Unfortunately, again this doesn't seem to fix the problem.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 9046
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Thu May 19, 2011 6:50 pm Post

I'm pretty sure this is what you were saying, but just so I log the report right, you get this happening even when your Options are all set to the factory default settings? And switching to another document and back to refresh it, or closing the project again and reopening, doesn't fix the problem?
Jennifer Hughes
(MM for short)

Zp
Zpankz
Posts: 7
Joined: Wed May 18, 2011 10:09 am
Platform: Linux

Thu May 19, 2011 9:27 pm Post

Um. Your half-correct. The page and text will fix, but only as long as I don't use fullscreen mode again. The moment I enter it, exit and then restart Scrivener, I have to reset the colors to default again.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 9046
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Thu May 19, 2011 9:32 pm Post

Okay. I meant after you have
1. entered full screen
2. exited full screen
3. quit and restart
but before you reset the options, if you switch to another document and switch back, is the text still invisible? Or is it invisible on all documents of the project, not just the one that was in full screen mode? Likewise if you close the project then without resetting the options and reopen, is the text still invisible?

And just to irritatingly ask more questions (;)), do you have to type or do anything in Full Screen to make this happen, or is it enough to load up a project, enter full screen, exit full screen, and close the project--without editing or doing any other messing around in the interface? Since no one else has reported anything like this, all the details you can provide would be helpful!
Jennifer Hughes
(MM for short)

Zp
Zpankz
Posts: 7
Joined: Wed May 18, 2011 10:09 am
Platform: Linux

Sat May 21, 2011 7:35 am Post

Sorry for the late response! Alright, I've tried everything you've requested so let me try to be as comprehensive as possible.

All documents are invisible after restarting Scrivener. I can switch back and forth and nothing happens, still invisible. Switching between projects also has no effect. Interestingly, Scrivener is still functional, you can still type etc, however, no text, cursor, or page is visible.

I don't have to do anything in fullscreen mode to cause this. A simple 'double-tap' on F11 is all I need to set off the bug. It fixes if and only if I click 'deault' in the option settings and nothing else (I have tried using default on all the colors individually without any avail).

To reaffirm, I have tried this on separate computer systems and I can replicate the bug. The systems are entirely different. The only similarity I can think of is that they both have ATI graphics cards. I have compiz enabled on both, am running Ubuntu 11.04 x64 Classic and left everything else default.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 9046
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Sat May 21, 2011 2:23 pm Post

Great, thank you for the detail! I appreciate the extra work to check all this. I'll get it on the list and hopefully we'll be able to track it down.
Jennifer Hughes
(MM for short)

User avatar
JG Starsoupsky
Posts: 45
Joined: Sun May 15, 2011 11:00 pm
Platform: Linux

Sat May 21, 2011 8:10 pm Post

I can confirm that the same thing happens for me (triggered with F11) with the current version (0.2.4).
In addition to resetting preferences to Defaults, I can also load a saved preferences file to have my text re-appear.

el
elmago79
Posts: 70
Joined: Wed Apr 06, 2011 8:16 am
Platform: Mac + Windows
Location: Mexico City
Contact:

Mon May 30, 2011 8:06 am Post

I can confirm the same behavior on my computer.

Since JG reported that loading saved preferences would make text reappear, I tried saving my preferences *after* the problem appeared. When I loaded them (even after restoring to defaults) the text disappeared again.

el
elmago79
Posts: 70
Joined: Wed Apr 06, 2011 8:16 am
Platform: Mac + Windows
Location: Mexico City
Contact:

Fri Jul 01, 2011 4:53 pm Post

Just wanted to point out that, as of beta 025, the bug is still here :(

I will try to see if I can reproduce the bug on Windows as well as on Linux.

Al
Allen
Posts: 2
Joined: Fri Jul 01, 2011 5:31 am
Platform: Linux

Thu Jul 07, 2011 6:40 am Post

Ihave the 'invisible text' problem in .25. I set the fullscreen bg to white and lost both the fullscreen and standard text.

Reset everything to default and colors are now ok in fullscreen and standard view.

ha
hamish
Posts: 3
Joined: Sat Jul 23, 2011 1:41 pm
Platform: Linux

Sat Jul 23, 2011 1:44 pm Post

I have the same problem on the latest beta, reset to defaults solves it...