Odd Vanishing Text

Sc
Scribe
Posts: 54
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:50 am
Platform: Mac

Wed May 11, 2011 8:07 am Post

I had three projects open on my computer. I was reading a scene in one of my largest stories, and when I clicked on the next item in the binder, the editor went blank and there was no text where there should have been. Confused, I clicked back on the item I had just been in, and poof, that was gone too. Starting to panic I flicked through everything, and it all vanished as I clicked on it! I looked on the corkboard and all seven cards were blank.

Feeling safe that I had everything backed up, I closed out of that project, and looked at my next one. The same thing happened in that one. Click and vanish. I closed out of that one as well (afraid of clicking on anything else, because clearly I wasn't helping matters), and tried in the third project. Try as I might, I couldn't get anything in that one to vanish. I closed out of it as well and reopened the two projects with the disappearing text. Everything was restored! All the text was there! The notecards were fine, everything is great.

That was the strangest thing I've had happen in the betas so far, though. I have no idea what caused it. I'm trying to reproduce it, but I haven't been able to so far. Everything that disappeared was in the research folder. I'm on Windows 7.

*EDIT* To add to this, I also had a website page in both projects where the text disappeared, and neither one of them would show up either. They were still there, but the editor stayed blank and they wouldn't load.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Fri May 13, 2011 2:30 am Post

Yes, this definitely is an odd one. If you remember any other details about what might have triggered it or if it happens again, please post! I haven't seen anything like this. Needless to say, I'm glad to know your text is all there and just wasn't displaying properly.

Scribe wrote:I looked on the corkboard and all seven cards were blank.

Just to check on this one--the corkboard would show you the synopsis, not the main text. My understanding then is that both the main text in your documents was vanishing from the editor and then also the synopses didn't load when you looked at the corkboard, so this assumes you did have synopses written on the cards. Is that correct? Were the titles from the index cards gone too? Were there lines on the cards and just no text? (I know you might not remember, but if you do it would be helpful to know.)

I don't suppose you had the inspector open and could see if the index card there still had a title and synopsis?

And finally, this all happened in beta 024, yes? Did you upgrade while any of the projects were open?
Jennifer Hughes
(MM for short)

Sc
Scribe
Posts: 54
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:50 am
Platform: Mac

Fri May 13, 2011 4:03 am Post

I had the inspector open. The titles were still on the cards, but the synopsis were gone both in the inspector view and the corkboard view. There were still lines on the card, but no text except for the titles. I didn't have those projects open when I updated.

I know it's strange, lol. It hasn't happened again and I've tried. I also updated on my Windows Vista computer and it hasn't happened there, either. I'm starting to wonder if it was just a display glitch. Even as it was disappearing it didn't feel like Scrivener had eaten my work never to be seen again. It was just odd as I said. Hopefully this doesn't happen to anyone else and it was just something weird my computer did.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Fri May 13, 2011 4:09 am Post

Thanks for the extra info. Glad it's not happening again, although it'd be nice of course if we could figure out what caused it. ;) One last question, to clarify on the text vanishing: the text just entirely failed to load, it didn't appear briefly and then vanish? i.e. you clicked a document in the binder and the text from your previous document disappeared (as you'd expect) but no other text (from your selected document) loaded in its place? And the editor header didn't say anything like "No Selection"? (Uh, that was two questions, shh.)
Jennifer Hughes
(MM for short)

Sc
Scribe
Posts: 54
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:50 am
Platform: Mac

Fri May 13, 2011 5:12 am Post

Right, and I've thought of something else that may help. Okay, you know the icons next to the items in the binder? If the documents have text in them the icons show a little page with text on it, but if there is no text in the document, then the icon is just a little blank page. Well, when I clicked on the next item in the binder, the icon switched from how it was supposed to look to blank. And the Editor was blank as well. The editor header still had the title of the document, as did the card in the inspector, but the editor was just the blank, white page, as was the little icon.

Each item I clicked on in the binder after that did the same thing. The icon would show that there was text in the document, but as soon as I clicked on it, it went blank and so did the editor.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Fri May 13, 2011 5:18 am Post

Oh, thanks! The binder icon bug is a refresh issue; I've never seen it also affect the editor display, but it's good to know you saw that in case it's linked. (That'd be handy--squash two bugs with one shoe, or something like that.)
Jennifer Hughes
(MM for short)

Bd
Bdlt
Posts: 3
Joined: Sun May 29, 2011 9:04 pm
Platform: Mac + Windows

Sun May 29, 2011 9:19 pm Post

Any progress on restoring vanishing text from documents? I have been using the 24 Beta version for about 5 days, and noticed initial disappearing text this morning. Now, I'm unable to retrieve all text entered over a day ago. :shock: Any thoughts or suggestions? How should I be backing up information in the meantime until bugs are corrected? Thanks.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Mon May 30, 2011 10:12 pm Post

Hi Bdlt,

I'm very sorry you're having a problem with text disappearing. Lee's looking into this, but I don't have any answers on it yet. Could you describe in any more detail the symptoms you're seeing? It sounds a little different from the original post in this thread, where the documents went blank as they were loaded, but everything was restored when the project reopened--that sounds like the text isn't actually being lost from the project but that Scrivener's for some reason not loading the document properly and needs a refresh. I'm concerned that you're saying you haven't been able to retrieve the text--you noticed the document was blank when it shouldn't have been, you closed the project and reopened and it's still blank? Did you notice the text disappearing within a single session (e.g., you saw it in the document, you switched to another document and did something and then returned to the first document to find it blank) or was it there when you closed the project and gone when you reopened later? Also, how is the text missing: are documents loading blank, as the OP described, are just bits and pieces (recent changes) made in text documents missing (but the other earlier text is still present in them), or are entire documents missing from the binder? Any information here would be a clue to what's going on.

While we're looking into this, I'd suggest definitely making regular backups via File>Backup Project To... and I would further suggest keeping these backups in a specific "Backups" folder so that you don't accidentally open and work from them--it's an easy mistake to make, and it's certainly alarming if it happens since the initial feeling is that you've lost work when it's just that you've opened an earlier version. (On which note, I'd definitely check to make sure you've been working consistently in the most recent version of your project and didn't accidentally open an older version!) Backing up as zip files will help avoid that as well.

Additionally, using the Compile feature to export your manuscript to an .rtf file before you close your project will make sure your draft is preserved in yet another location; it's not a backup of the whole project, but it will be a copy of your writing. You can adjust the compile settings under Elements to include the synopses and titles as well as the text if you like. To export sections of your project that aren't in the Draft folder, you can either temporarily move them to the Draft folder and include them in compile or you can use the File>Export feature to pull them out as single documents.
Jennifer Hughes
(MM for short)

Bd
Bdlt
Posts: 3
Joined: Sun May 29, 2011 9:04 pm
Platform: Mac + Windows

Tue May 31, 2011 1:11 am Post

Hi,
Thanks for your response. I was alarmed, myself, given that I absolutely love the mac version of Scrivener (proudly used since 2007.) I hope to use the PC version as well, but I'm hesitant to do so until the vanishing text issue is resolved.

To answer your questions:
--documents appeared to load normally (with text-filled icon next to the titles), then when I clicked on the document, the text was completely missing except for the tile
--the text never returned
-- text vanished from both draft and research sections, occurring as all or nothing response (vs bits and pieces)
--some documents had entire text disappear within a single session and others loaded blank after closing and reopening the file
-- I tried everything from clicking on other documents and then clicking back, toggling between corkboard and document view, closing and reopening the file, making sure it wasn't a previous or backup version, etc.
--this only occurred with my largest project, but I have only two to three documents saved in the other two projects

Hope this information helps. Thanks for the backup suggestions. Please don't hesitate to ask additional questions if I can be of further assistance.

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Tue May 31, 2011 1:18 am Post

Thanks, that does help very much for tracking this down.

For you, meanwhile, I forgot to suggest this earlier, but have you tried using Window's search tool to locate your text? Try typing in a unique word or phrase from some of your missing documents and see if Windows can find the .rtf file that's part of the .scriv folder. It could be that the underlying files are just fine, and for some reason Scrivener just isn't loading the text properly. If the Windows search brings up the files, you can salvage your text from them (copy/paste the text or copy the whole .rtf file and save it in another location outside the project .scriv folder) while we're working on this.
Jennifer Hughes
(MM for short)

Bo
Bonnie
Posts: 20
Joined: Mon Oct 25, 2010 10:24 pm
Platform: Windows

Sun Jun 05, 2011 2:41 am Post

This sounds something like I am having issues with. I am copying text into my project and where the text should be there are black lines like the text has been before I did the copy. Any clues on this one?

Bonnie

User avatar
narrsd
Posts: 716
Joined: Wed Sep 22, 2010 8:34 pm
Platform: Win + iOS

Mon Jun 06, 2011 7:44 pm Post

Bonnie, is it possible you're copying your text from a source like a web page, where the color of the text may be white against a darker background color?

In that case, the text would be invisible once in Scrivener (or other formatting editors). You can fix it by doing a control-A to select all the text there. You'll see it then due to the color inversion upon selection.

Once the text is selected, you can set its color to normal black by using the Colors icon on the Scrivener editor's ruler.

Regards,
Clive

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Wed Jun 15, 2011 6:08 am Post

Couple more questions to throw out here:

For the text disappearing--either of you using Dropbox or another sync service, with the project live on the service?

Bonnie--Are you saying that the text you copy in doesn't appear in the editor or that it's highlighted in black, matching the text color, so it's not readable? You did say "black" and there is a bug that occurs sometimes where text copied in from other sources pastes into Scrivener with an odd black highlighting. If that's the case, you could help out by opening the ClipboardCapture.exe from the Scrivener directory and, when you run into this error, pasting the same initially copied source text into the ClipboardCapture window (just use Ctrl-V). Then create a folder and save as the program will prompt you, and if you could then zip that folder (right click on it and choose Send to>Compressed (zipped) file) and attach it here or in an email to support AT literatureandlatte DOT com, that'd be helpful in tracking this down.

If it's that the text is just white or otherwise invisible when you paste, could you provide any more details? e.g. is it visible if you select it with your cursor or if you scroll down in the editor?

Thanks, all.
Jennifer Hughes
(MM for short)

Ed
EdwardOwen
Posts: 50
Joined: Sat Apr 30, 2011 1:28 pm
Platform: Linux

Mon Jun 20, 2011 11:53 pm Post

I see I'm not the only one with this problem. I opened a project today and all of the cards that were NOT in the manuscript section came up blank (I'm using the Novel with parts template). Since I back up religiously, I loaded my backup copy and everything was fine. I'm running Windows XP and v. 024. So far this has only happened once, but its enough to make you backup your backups.

Maybe we should call this forum "Adventures in Beta Sitting" :)

Ed
"Nothing beats the love of a good woman, but the affections of a naughty one are a close second. - Pocket Philosopher :D

User avatar
MimeticMouton
Posts: 8824
Joined: Wed May 05, 2010 5:39 am
Platform: Mac + Windows
Location: city of rain
Contact:

Tue Jun 21, 2011 12:12 am Post

Hi Ed,

I'm so sorry you got hit by this, and glad to know you had a backup. I assume you lost synopsis text and/or document text from the project? It sounds like you noticed immediately when you opened the project and text was missing, so presumably you'd have noticed if it had disappeared before you closed the project last. Did you make your backup via Backup Project To... right before closing?

If you can give any other details at all on this, I'd really appreciate it. E.g.
1) Is your account admin?
2) Where are you saving your scrivener project file?

3) What format is the drive you're saving the project to? (NTFS, fat32, etc)

4) What is your 'Save after period of inactivity' set to in Options>General
?
5) Do you have any sync/backup services running?
6) Did your computer go to sleep while your project was open?

Sorry to pound you with questions, but all information helps! Also if you happen to still have a copy of the project missing the text (not the backup), you might take a look into the Files/Docs folder and make sure that your missing text files aren't actually there, just not showing up in the project. They'll all just have numbers for the file names, but Windows' search tool should let you look for specific text that went missing.
Jennifer Hughes
(MM for short)