Page 1 of 1

beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Fri Apr 15, 2011 6:55 am
by peter100
The earlier beta versions have started up reasonably fast on XP. However with the recent versions, using the same rather large project.scrivx file, it takes at least 1-2 minutes before I finally get the little box that asks if I want to try, etc. Have others experienced this? Is there a fix?

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Fri Apr 15, 2011 2:11 pm
by Markio
With my 7 year old notebook it takes 15-20 seconds to launch and get to the little box.

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Fri Apr 15, 2011 3:57 pm
by Lunarclipper
Yes, it has been slow on start up for me as well.

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Sat Apr 16, 2011 10:54 am
by Marta
VERY fast start-up for me. I timed it at slightly less than 3 seconds
I'm on WINXP Home Edition Service Pack 3. I do however have lots of RAM as I use Photoshop and work on big images

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Sun Apr 17, 2011 6:59 am
by peter100
xp - sp 3 - 1.6 ghz duo core - 2 gb ram....

adobe photoshop CS4: 0 min 30 sec
scrivener for windows 0.2.3: 2 min 45 sec

hmm.

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Sun Apr 17, 2011 9:07 pm
by narrsd
Hmm indeed.

Just to put another side, in Windows 7 Beta 023 is quite a bit faster to start than it's ever been.

About 2 seconds, actually, to get to the trial Trial window, and once you click that, it's ready to go.

This is on a reasonably substantial project, also.

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Mon Apr 18, 2011 5:40 am
by peter100
I'm wondering if the little startup box with the buttons 'reset trial/enter license/try' is trying to connect to a server and that might cause the delay (anti-virus perhaps). Once the program starts everything else works as it should as far I can tell. Before the addition of the 'box' (pre 0.2.2 betas i believe) it was starting in under 10 seconds. My project is about 35000 words.

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Mon Apr 18, 2011 9:57 am
by Elminster
The loading time on my machine hasn't substantially changed between 2.1, 2.2 and 2.3:
30-40 seconds on a ca. 7 years old quite crappy laptop
Win XP SP3
Celeron 1.5 GHz
256 MB RAM (!)

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Mon Apr 18, 2011 11:38 pm
by peter100
Unless others experience slowness my guess is that this is a registry issue particular to my machine. I plan to move to Win7 and see if the issue remains. Thanks for the feedback!

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Wed Apr 20, 2011 2:49 pm
by peter100
tried it on another xp machine and worked fine.. lightning fast on win7... must have been something strange in my old configuration.. i.e. no bug

Re: beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

Posted: Wed Apr 20, 2011 11:07 pm
by narrsd
Great you found that, peter100 -- am sure it's a great help to the Scrivener team.

Best regards,
Clive