beta 2.2 and 2.3 starting very slow on XP

pe
peter100
Posts: 64
Joined: Mon Dec 06, 2010 12:43 pm
Platform: Mac + Windows

Fri Apr 15, 2011 6:55 am Post

The earlier beta versions have started up reasonably fast on XP. However with the recent versions, using the same rather large project.scrivx file, it takes at least 1-2 minutes before I finally get the little box that asks if I want to try, etc. Have others experienced this? Is there a fix?

Ma
Markio
Posts: 28
Joined: Thu Feb 10, 2011 6:46 pm
Platform: Windows

Fri Apr 15, 2011 2:11 pm Post

With my 7 year old notebook it takes 15-20 seconds to launch and get to the little box.

Lu
Lunarclipper
Posts: 109
Joined: Mon Jan 17, 2011 3:03 am
Platform: Windows

Fri Apr 15, 2011 3:57 pm Post

Yes, it has been slow on start up for me as well.

User avatar
Marta
Posts: 537
Joined: Sat Feb 05, 2011 2:23 am
Platform: Windows
Location: Los Angeles
Contact:

Sat Apr 16, 2011 10:54 am Post

VERY fast start-up for me. I timed it at slightly less than 3 seconds
I'm on WINXP Home Edition Service Pack 3. I do however have lots of RAM as I use Photoshop and work on big images
Marta
Scrivener 1.9.7.0
http://www.spookyfilms.com

pe
peter100
Posts: 64
Joined: Mon Dec 06, 2010 12:43 pm
Platform: Mac + Windows

Sun Apr 17, 2011 6:59 am Post

xp - sp 3 - 1.6 ghz duo core - 2 gb ram....

adobe photoshop CS4: 0 min 30 sec
scrivener for windows 0.2.3: 2 min 45 sec

hmm.

User avatar
narrsd
Posts: 712
Joined: Wed Sep 22, 2010 8:34 pm
Platform: Win + iOS

Sun Apr 17, 2011 9:07 pm Post

Hmm indeed.

Just to put another side, in Windows 7 Beta 023 is quite a bit faster to start than it's ever been.

About 2 seconds, actually, to get to the trial Trial window, and once you click that, it's ready to go.

This is on a reasonably substantial project, also.

pe
peter100
Posts: 64
Joined: Mon Dec 06, 2010 12:43 pm
Platform: Mac + Windows

Mon Apr 18, 2011 5:40 am Post

I'm wondering if the little startup box with the buttons 'reset trial/enter license/try' is trying to connect to a server and that might cause the delay (anti-virus perhaps). Once the program starts everything else works as it should as far I can tell. Before the addition of the 'box' (pre 0.2.2 betas i believe) it was starting in under 10 seconds. My project is about 35000 words.

El
Elminster
Posts: 38
Joined: Sun Apr 10, 2011 2:02 pm
Platform: Win + iOS
Location: Germany

Mon Apr 18, 2011 9:57 am Post

The loading time on my machine hasn't substantially changed between 2.1, 2.2 and 2.3:
30-40 seconds on a ca. 7 years old quite crappy laptop
Win XP SP3
Celeron 1.5 GHz
256 MB RAM (!)

pe
peter100
Posts: 64
Joined: Mon Dec 06, 2010 12:43 pm
Platform: Mac + Windows

Mon Apr 18, 2011 11:38 pm Post

Unless others experience slowness my guess is that this is a registry issue particular to my machine. I plan to move to Win7 and see if the issue remains. Thanks for the feedback!

pe
peter100
Posts: 64
Joined: Mon Dec 06, 2010 12:43 pm
Platform: Mac + Windows

Wed Apr 20, 2011 2:49 pm Post

tried it on another xp machine and worked fine.. lightning fast on win7... must have been something strange in my old configuration.. i.e. no bug

User avatar
narrsd
Posts: 712
Joined: Wed Sep 22, 2010 8:34 pm
Platform: Win + iOS

Wed Apr 20, 2011 11:07 pm Post

Great you found that, peter100 -- am sure it's a great help to the Scrivener team.

Best regards,
Clive