2.9.10 a bit sluggish

rw
rwfranz
Posts: 136
Joined: Thu May 28, 2015 9:41 pm
Platform: Windows

Fri Sep 28, 2018 2:39 pm Post

I loaded one of my projects, and started working on it. Editing stuff. I noticed that loading a document the first time during a session is fairly slow. Slower than 2.9.08 was. After that first load, it becomes much quicker (which I think is due to a cache).

Not entirely sure why this is. So after using OBS to record my actions:

63 frames at 60 fps to load a 784 word document. That's 1.05 seconds.

Sluggish.

jj
jje
Posts: 69
Joined: Sun Jul 06, 2014 5:57 pm
Platform: Windows
Location: Sussex, UK

Fri Sep 28, 2018 8:18 pm Post

Same here.

St
SteveCarterFrogstory
Posts: 42
Joined: Fri Feb 22, 2013 7:35 pm
Platform: Windows

Fri Sep 28, 2018 11:20 pm Post

This doesn't seem to be a problem for me.
I have a project that I imported from version 1.9.7. In the Draft section over 80,000 words, over 120 documents (& sub-documents), many with 2K words or more. Response in Beta 2.9.0.10 when scrolling through documents seems instantaneous. Clicking the Draft folder in outline mode takes about 1.5 seconds, but that's fine. Clicking a document group that has many subdocuments - in outline mode - is nearly instantaneous.

Scrivener Beta 2.9.0.10
Windows 7 Home Premium
Pentium i5
8GB RAM

rw
rwfranz
Posts: 136
Joined: Thu May 28, 2015 9:41 pm
Platform: Windows

Sat Sep 29, 2018 6:32 am Post

SteveCarterFrogstory wrote:This doesn't seem to be a problem for me.
I have a project that I imported from version 1.9.7. In the Draft section over 80,000 words, over 120 documents (& sub-documents), many with 2K words or more. Response in Beta 2.9.0.10 when scrolling through documents seems instantaneous. Clicking the Draft folder in outline mode takes about 1.5 seconds, but that's fine. Clicking a document group that has many subdocuments - in outline mode - is nearly instantaneous.

Scrivener Beta 2.9.0.10
Windows 7 Home Premium
Pentium i5
8GB RAM


Interesting. I've got a 100k word document, and it takes over a minute for outline mode to display for the Draft folder.

Windows 10
AMD Ryzen 1600
16GB RAM
Nvidia GTX 1050 Ti
Plenty of HD space.

I wonder what the difference is?

Because if you're not experiencing this delay (and it's new for me; I did not see this in 2.9.0.8), and others are, there must be some difference.

Mind you, once I've clicked on a document, and then clicked on another document, clicking back on the first document is nearly instantaneous.

<thinking...>

rw
rwfranz
Posts: 136
Joined: Thu May 28, 2015 9:41 pm
Platform: Windows

Sat Sep 29, 2018 7:18 am Post

I fixed some of the sluggishness. I uninstalled Scrivener. Physically deleted everything remaining in the Program Data directory. EVERYTHING. For some reason, uninstalling 2.9.0.8 did not remove the entirety of that directory. Not sure why. But it didn't, not even the directories it itself had installed.

Then I reinstalled.

Mind you, it's still a bit sluggish, but not as bad as before. Now, a document of 5k words takes well under a second to pop up, but the delay is still noticeable (at least to me).

This also seems to have significantly reduced the delay in outline view and the Binder.

Not sure why. Shouldn't have made any difference.

pc
pcgeekesq
Posts: 29
Joined: Tue May 23, 2017 7:44 pm
Platform: Windows

Sat Sep 29, 2018 7:21 am Post

I have a 380K word project that opens in just a few seconds, after which I experience no noticeable lag or delays (except when compiling :) ). It's made of text documents running from 500 to 6000 words each (most are 1300-2300) in a 3-deep folder hierarchy.

System is:
Windows 10 Home, version 1803
i7-6700K with Z-170 chipset,
16GB RAM,
GeForce GTX 1080,
Samsung 950 Pro 256GB NVMe SSD.

When I updated from 2.9.0.8, (to .9 nd then .10) I just used the in-program update function.

20
2012
Posts: 2
Joined: Sat Sep 29, 2018 10:26 am
Platform: Windows

Sat Sep 29, 2018 10:56 am Post

I was about to post a separate message but came across this.

The version 2.9.0.10 is slow. It will come up with "Scrivener not responding". This is after importing a large test novel.

Each scene i press goes in to "sand timer mode" and so i have now deleted the project and will start again.

I am using a 64 bit laptop - Samsung;

4gb RAM;

Quad core processor 1.4 GHz - AMD.

128gb SSD hard drive.

Good luck with the fixes and look forward to buying the final product.

Thank you.

User avatar
tiho_d
Posts: 341
Joined: Tue Sep 13, 2011 1:14 pm
Platform: Linux + Windows

Sat Sep 29, 2018 7:29 pm Post

Hi guys, you are all correct that the new version is loading documents a bit slower than the previous one. We also noticed this. We could not solve this on time for the release as we were concentrated mostly on polishing the page view mode, which was a big effort to get it working properly. We know what is causing the delay and will optimize it for the next release. Hope that the initial delay although noticable will not bother you much until we fix this.